De naam Jaap Langedijk is onlosmakelijk verbonden met het kouderecord.  In al die jaren dat het record er nog steeds staat, is de naam Langedijk een soort van cultfiguur geworden in de vaderlandse, maar vooral Winterswijkse geschiedenis. Mensen die Jaap gekend hebben weten nog hoe trots hij was op “zijn” record. 

Jacob Hermannus Langedijk, roepnaam Jaap, werd in 1912 geboren in het Overijsselse Tubbergen. Door het werk van zijn vader, grensontvanger bij de belastingen, verhuisde het gezin Langedijk meerdere malen. Zo kwamen ze ook in Nijmegen terecht waar Jaap de kweekschool met succes doorliep. Jaap begon als onderwijzer in de buurt van Doetinchem om vervolgens  in 1932 naar de Winterswijkse buurtschap Ratum te verkassen. Na drie jaar maakte hij de overstap naar school C in het centrum van Winterswijk, waar hij van 1961 tot 1974 schooldirecteur was. Jaap trouwde met Els Kreiken (Doetinchem, 1911) en ze kregen één dochter die al op jonge leeftijd overleed. 

Jaap Langedijk in 1986 bij de thermometerhut waar hij in 1942 het kouderecord registreerde. – Foto: Winterswijk, een eeuw van verandering, door W. Peletier

Meer dan het weer

Jaap was naast zijn activiteiten voor het KNMI, waar hij een vergoeding voor kreeg, druk met vele andere bezigheden. Natuurlijk zijn gezin, zijn werk in het onderwijs maar ook meerdere interesses boeiden hem enorm. Zo was hij graag bezig met zijn zendapparatuur, was hij een groot dierenvriend en wandelde hij veel met zijn hond. Jaap hield van operette en muziek, maar was ook sportief. Zo ging hij graag skiën en zwom hij samen met Els ontelbare malen in het Winterswijks openluchtbad. 

In februari 2002 overleed Jaap op 89-jarige leeftijd aan de gevolgen van een verkeersongeluk. Tragischerwijs vlak bij zijn woonhuis aan de Morgenzonweg waar hij “zijn” weerrecord 60 jaar daarvoor had vastgesteld.

School C Met Jaap Langedijk  bij zijn leerlingen. – Foto: Oud-Winterswijk

Categorieën: Nieuws