Kunstenaar Jan te Kulve vereerd met opdracht voor beeld Jaap Langedijk

“Beeld maken van iemand die je gekend hebt is bijzonder, met het verhaal erbij helemaal”

De in Eibergen woonachtige kunstenaar Jan te Kulve (67) toonde zich direct vereerd met de opdracht om een passend beeld te maken van Jaap Langedijk, de man die het weerrecord vaststelde en in Winterswijk schoolmeester was. “Het is een beeld van de man geworden die het record registreerde en de omstandigheden waaronder dit gebeurde. Ik heb Jaap Langedijk  van gezicht gekend en hoewel ik niet bij hem in de klas zat, kan ik mij de persoon Jaap Langedijk nog goed voor de geest halen. Een beeld maken van iemand die je gekend hebt is bijzonder, maar met het verhaal erbij helemaal.”

Jan te Kulve met burgemeester Joris Bengevoord bij de onthulling van het door Te Kulve vervaardigde monument.

35 jaar na Knelis en Willem heeft Winterswijk weer een Te Kulve-beeld gekregen om trots op te zijn. Welke streekgenoot kent Knelis en Willem niet? Weinigen waarschijnlijk. De tweelingbroers, van wie het standbeeld op de Markt staat, zijn de hoofdfiguren uit de verhalen van meester Meinen. Maar het zijn niet louter streekgenoten die het beeld kennen, ook de vele Duitse bezoekers die Winterswijk aandoen zijn gecharmeerd van het prachtige kunstwerk. Een lid van de Duitse politieke partij CDU bezocht regelmatig de Winterswijkse markt. Hij was onder de indruk van Knelis en Willem en vond dat de man die dat gemaakt had, ook in zijn woonplaats Haltern am See, voor een beeld moest zorgen. De man nam contact op met de gemeente en kwam zodoende bij Jan uit. Jan maakte het beeld, een bosmannetje uit een oude Duitse sage genaamd Lohmännchen.

Jan te Kulve

Meer dan Knelis en Willem

Jan te Kulve mag dan bekend staan om zijn beeld van Knelis en Willem, de kunstenaar heeft veel meer beeldwerken en ornamenten op zijn naam staan. “Het is net als bij Joop Doderer die iedereen louter als Swiebertje kende en waar hij maar niet van los kwam. Met name in Winterswijk word ik vaak met Knelis en Willem geassocieerd. Niet erg hoor maar ik doe natuurlijk veel meer.” 

  • Beeld bij het SKB, symboliserend het samengaan van vier ziekenhuizen,
  • Beeld bij Pronsweide 
  • Beeld bij Vredense Hof,  “Doe het vandaag”
  • Beeld bij Fairbanks Nijhuis Pompen, “Waterdrager”
  • Beeld bij Pronova
  • Borstbeeld Rembrandt van Rijn op de Satinksplas

Ook heeft hij beelden geplaatst in de regio: Haaksbergen, Borculo, Albergen, Ede, Beuningen. 

Daarnaast vervaardigde Te Kulve vele bronzen grafbeelden en ornamenten en ook vele  urnen in zowel figuratieve als non-figuratieve vormen. “Misschien zit ik straks wel voor eeuwig “vast” aan het beeld van het kouderecord met Jaap Langedijk, ook niet erg hoor.”

Kunstenaar Jan te Kulve, samen met zijn zoon, bezig met het gieten van het bronzen beeld 

Meer weten over het werk van Te Kulve? Kijk dan op www.tekulve.nl