Een groepje (oud-)Winterswijkers liep al jaren rond met het idee om het kouderecord voor Nederland dat Jaap Langedijk in 1942 vaststelde in Winterswijk, min 27,4 graden, op een speciale manier onder de aandacht brengen.

V.l.n.r: kunstenaar Jan te Kulve, initiatiefnemers Wim Ruesink, Harrie Garritsen en Willy Smit

Op donderdag 27 januari 2022 is dit daadwerkelijk gebeurd. Een van de initiatiefnemers is Winterswijker Wim Ruesink: “Ik liep al jaren rond met het idee om dit feit eens wat meer onder de aandacht te brengen. Al enkele jaren was ik hierover in gesprek met oud-Winterswijker Jan te Kulve, en toen hebben we besloten maar eens vaart achter onze plannen te zetten. Dit record komt elke winter veelvuldig voorbij in de landelijke media. Is het een keer min 10 graden, hop, dan komt het kouderecord met de naam Winterswijk weer op radio en televisie voorbij. Ook elk jaar op 27 januari gebeurt dit. Bijzonder is dat men hier landelijk aandacht aan schenkt, maar dat Winterswijk er zelf niets mee had gedaan. Er was echt helemaal niets dat hieraan herinnerde; geen ansichtkaart, geen koelkastmagneetje, of wat dan ook. We hebben in feite goud in de handen, maar verzilverden het niet. Na 80 jaar werd het dus tijd dit wel te gaan doen. We wilden een beeld van de man, Jaap Langedijk, die het record vaststelde en de omstandigheden waaronder hij dit deed, onthullen 80 jaar na dato. En dat beeld is er nu.” 

De WUH steunt initiatiefnemers 

De Winterswijkse Uitdaging steunde het project van de initiatiefnemers. Harrie Garritsen van de WUH: “Toen ik de enthousiaste plannen van Wim Ruesink hoorde, werd ik ook gelijk enthousiast. Wim vertelde mij wel dat het een hele opgave is, dat er een stichting moest komen, bankrekeningnummer etc. en dat dat eigenlijk een breekpunt was voor hem. Hierop zijn we van de WUH eens intern gaan overleggen en we hebben besloten om dit alles onder de vlag van de WUH onder te brengen. Er is een begroting opgesteld en plaatselijke ondernemers zijn benaderd om de plannen financieel te steunen. Ook plaatsgenoot Willy Smit sloot zich vervolgens aan bij de initiatiefnemers. We hebben een prachtige locatie gevonden voor het beeld, bij de Winterswijkse IJsvereniging. Ook de gemeente Winterswijk was enthousiast over onze plannen en heeft het beeld op 27 januari in ontvangst genomen.”

Er is een mailadres voor verdere vragen en informatie: info@winterswijkseuitdaging.nl of info@kouderecordwinterswijk.nl