Al snel waren de initiatiefnemers van het kouderecord erover uit dat het beeld perfect zou passen bij de Winterswijkse IJsvereniging (WIJV) aan de Bataafseweg. Het beeld symboliseert immers niet louter de man die het record vaststelde, maar ook het moment van het gebeuren, tijdens de bittere kou. En laat de schaatsbaan van de WIJV nu net de plek zijn die Winterswijk met de kou regelmatig in het landelijke nieuws zet.

IJsmeester Hendrik van Prooije (l) en voorzitter Auke Spijkstra

De WIJV bestaat al sinds 1887 en is daarmee de oudste sportvereniging van Winterswijk. Het beeld staat net voor de ingang van ons complex. De schaats- en skeelerbaan van de WIJV is gelegen aan een druk verkeersknooppunt waar ook veel fietsers en wandelaars langskomen. Er is volop parkeergelegenheid voor wie met de auto een bezoekje aan het beeld wil brengen. Wim Ruesink, een van de initiatiefnemers van het kouderecord ziet het al helemaal voor zich: “De Winterswijkse ‘wonderbaan’ is al vaak in het nieuws geweest doordat er vroeg en zelfs heel laat in het seizoen geschaatst kan worden. Zo kon er op 3 april 2022 nog geschaatst worden, wat een record voor Nederland was. Dat leidde opnieuw tot veel landelijke publiciteit. Als straks de eerste natuurijsmarathon een keer hier wordt verreden, dan zie ik de camera al via een close up van het beeld op de schaatsers inzoomen, prachtig zou dat zijn.“

WIJV-voorzitter Auke Spijkstra: “We zijn vereerd dat het beeld van Jaap Langedijk bij ons is komen te staan. Het past perfect bij onze vereniging“, aldus de geboren Fries die in april 2022 samen met medebestuurslid José Mees een koninklijke onderscheiding kreeg.

Categorieën: Nieuws