Onlangs kreeg deze site unieke foto’s van de huidige bewoners van het huis waar Jaap Langedijk woonde toen hij de koudste temperatuur ooit, min 27,4 graden, in ons land gemeten vaststelde. De foto’s laten o.a. twee weerhutten zien die destijds stonden opgesteld aan de Morgenzonweg waar Jaap Langedijk woonde. We lieten de foto’s zien aan SBS-weerman Jordi Huirne.

“Dit noemen we een Stevenson-weerhut en in die tijd werd de temperatuur nog op 2,2 meter hoogte gemeten. Als we deze metingen eerlijk willen vergelijken met de huidige metingen op 1,5 meter, zou dat betekenen dat de nachten nog wat kouder zijn (koude lucht zakt naar de grond), wat betekent dat het wellicht nog kouder dan -28 moet zijn geweest, maar dat zullen we nooit weten. Overdag zal het op 2,2 meter juist iets koeler zijn, dus de maxima zullen iets lager zijn uitgevallen, maar door het tuineffect wordt dit gecompenseerd. Ik zie namelijk op de foto dat het weerstation niet helemaal vrij staat.

Als het weerstation zou zijn gehomogeniseerd, net als de vijf hoofdstations van het KNMI, zou dat vooral een verlaging van de minimumtemperaturen hebben betekend, denk ik.

De weerhut werd volgens mij in 1894, de start van Weerstation Winterswijk, al in gebruik genomen. En na verloop van tijd zal de weerhut zijn vervangen. Vanaf 1951 is overgegaan op 1,5 meter hoogte meten. Het weerstation heeft met deze soort weerhut gemeten tot en met 1990, toen kwam het automatische weerstation in Hupsel.”

Ook KNMI-klimaatdeskundige Peter Siegmund laat desgevraagd weten dat een meethoogte zoals we die nu kennen van 1,5 meter, een nog lagere temperatuur had aangegeven.

Dit verhaal kwam mede tot stand met dank aan Ans Prinsen en de familie Gebbink-Bonhof.

SBS-weerman Jordi Huirne en KNMI-klimaatspecialist Peter Siegmund waren beiden aanwezig bij de onthulling van het beeld van Jaap Langedijk op 27 januari 2022.

Categorieën: Nieuws