Op donderdag 27 januari 2022 was het de tachtigste verjaardag van de koudste temperatuur  ooit in Nederland gemeten. Op 27 januari 1942 werd het in Winterswijk min 27,4 C. KNMI-weeramateur Jaap Langedijk registreerde dit historische feit. Burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk onthulde ter gelegenheid daarvan een bronzen beeld bij de ijsbaan van de Winterswijkse IJsvereniging aan de Bataafseweg. 

De onthulling trok veel belangstelling van de regionale en landelijke pers, die met tal van verslaggevers en cameralieden naar het oosten was afgereisd. Ook diverse weerkundigen, onder wie Jordi Huirne (Weer.nl) en Peter Siegmund (KNMI) waren aanwezig. Het beeld is ontworpen en gemaakt door kunstenaar Jan te Kulve, die samen met Winterswijker Wim Ruesink het initiatief voor het monument had genomen.

Burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk onthult het beeld

Op het beeld is Jaap Langedijk te zien op het moment dat hij het weerrecord vaststelde. De wekker in het weerstation is opgenomen omdat zelfs de wekker in de slaapkamer van Langedijk die nacht was vastgelopen door de strenge vorst. 

Wethouder Henk Jan Tannemaat roemde het initiatief dat volgens hem met grote voortvarendheid van de grond is gekomen. “Ik ben trots op dit clubje, dat in deze sombere tijden zoiets positiefs voor Winterswijk tot stand heeft gebracht.” Voorzitter Mark van Dam van de Winterswijkse Uitdaging, de organisatie die het initiatief heeft omarmd, dankte de vele steun van lokale bedrijven en organisaties. Beeldend kunstenaar Jan te Kulve prees de samenwerking met de gemeente Winterswijk. Hij noemde daarom Winterswijk, ‘ijskoud de warmste gemeente’.

Initiatiefnemer Wim Ruesink bracht het unieke karakter van het kouderecord in herinnering, dat ook na 80 jaar nog nooit gebroken is. “En het ziet er ook niet naar uit dat dit  in onze generatie nog eens gebeurt stelde hij vast toen het op het moment van de onthulling liefst 30 graden warmer was dan in 1942.

Categorieën: Nieuws