De website kouderecordwinterswijk.nl mocht zich afgelopen jaar rijk prijzen met vele bezoekers. Zelfs op zeer warme zomerdagen bezochten tientallen bezoekers per dag de site. Reden voor de site om eens rondvraag te doen om te peilen hoe het in het algemeen staat met de belangstelling voor het weer.

De belangstelling voor alles wat met weer te maken heeft groeit, zegt Frank de Groot van De Vereniging voor Weerkunde en klimatologie (circa 600 leden) en hoofdredacteur van het blad Weerspiegel. “Bij de VWK zien we de laatste twee jaar weer een langzame toename van leden, na een jarenlange neergang. Je ziet een behoorlijke vergrijzing, door leden die al in de jaren zestig en zeventig de echt koude winters hebben meegemaakt. Ook de jaren tachtig en negentig brachten ons nog enkele zeer koude winters. Maar het huidige winterweer geeft natuurlijk weinig enthousiasme bij de huidige jongere generatie. Wat we echter wel zien is de opkomst van digitale systemen om weersomstandigheden te meten, op een website te tonen en door te sturen naar andere websites. Denk aan weeractueel.nl of het Sylphideproject bij VWK. Dat trekt juist jongeren weer aan. De aanwas bij VWK komt dan ook voornamelijk door jongeren die zich aanmelden. Ook willen we scholen meer betrekken. Op weerwoord.be zien we ook al jaren een toenemende belangstelling, tevens bij jongeren vanaf pakweg 16 tot 17 jaar. Ook de huidige steeds extremere buien in de zomer wakkeren die belangstelling aan. Over het algemeen zijn het wel de hoger opgeleiden die in het weer zijn geïnteresseerd. Dat is jammer, want het weer is voor iedereen interessant!”

Ook weerman Jordi Huirne ziet die interesse alleen maar verder groeien. “Het weer is in en is dat altijd al geweest. Altijd het meest besproken onderwerp. Ik denk dat dit in de toekomst, door steeds meer weerextremen, nog meer zal worden!”

Categorieën: Nieuws