Kouderecordwinterswijk.nl vroeg het aan KNMI-klimaatexpert Peter Siegmund

De koudste temperatuur ooit in Nederland gemeten staat op naam van Winterswijk, min 27.4 graden gemeten op 27 januari 1942. Het warmterecord staat op naam van Gilze-Rijen, 40.7 graden, gemeten op 25 juli 2019. Een verschil van 68.1 graden. Hoe groot is de kans dat het ‘s zomers nog eens 42.6 graden wordt, waarmee verschil op 70 graden komt? En is dit grote verschil dan uniek in Europa? Wim Ruesink van kouderecordwinterswijk.nl vroeg het aan KNMI-klimaatdeskundige Peter Siegmund.

Peter Siegmund: “42.6 graden is bijna 2 graden meer dan het record van 40.7 graden in Gilze-Rijen in juli 2019. De kans dat die temperatuur voor zeg 2050 gehaald wordt lijkt me uiterst klein.  Maar het kan wel. Er komt met goede kans tot die tijd ca. 1 graad opwarming bij. En de event van 2019 had nog warmer kunnen zijn, als de warme lucht van de Sahara sneller naar Nederland zou zijn gestroomd (en zo onderweg minder afgekoeld zou zijn), of als de bodem nog droger was dan in 2019, of als het eind juni was geweest (dan is er meer zon dan eind juli). Maar dit soort situaties zijn zo zeldzaam, waarschijnlijk maak ik ze niet meer mee.”

Zou 70 graden verschil uniek zijn in Europa?

Peter: “Volgens List of countries and territories by extreme temperatures – Wikipedia is in Italië het verschil 98,4 graden. Eigenlijk zou men bij die verschil-records niet naar landen maar naar meetstations moeten kijken. Italië is een groot land, en de hoogste en laagste temperatuur traden niet op dezelfde plek op.” 

Op de site van kouderecordwinterswijk.nl staat alle info over de koudste temperatuur ooit in Nederland gemeten. Hier is ook een verhaal te lezen waarin Peter Siegmund vertelt dat het record van Winterswijk nog zeker duizend jaar stand houdt.

Categorieën: Nieuws