Vandaag precies een jaar geleden, 27 januari 2022, onthulde burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk het bronzen beeld voorstellende de Winterswijkse weeramateur Jaap Langedijk. Een beeld gemaakt door kunstenaar Jan te Kulve, dat exact weergeeft onder welke bitterkoude omstandigheden Langedijk de min 27,4 garden vaststelde voor het KNMI (destijds NMI vanwege de Duitse bezetting).

Een groepje enthousiaste (oud-)Winterswijkers zorgde dat het beeld exact 80 jaar na het vaststellen van dat bijzondere weerrecord werd onthuld. Dit beeld was er niet gekomen zonder de enthousiaste ondersteuning van de Winterswijkse Uitdaging en diverse sponsoren. Een voor Winterswijk ongekend groot aantal journalisten, cameraploegen en fotografen kwam op het gebeuren af. Het afgelopen jaar is. er ruimschoots aandacht geweest voor het beeld en het weerrecord. Zo verschenen o.a. deze winter nog artikelen over het beeld van Jaap Langedijk in diverse media. Er zijn inmiddels ook ansichtkaarten van het beeld verschenen en bij het beeld staat een paaltje met een QR-code om het hele verhaal te beluisteren. De locatiekeuze bij de Winterswijkse IJsvereniging bleek een schot in de roos. Vele malen was de schaatsbaan deze winter al in het landelijk nieuws waarbij ook het beeld en het kouderecord aandacht kreeg. Ook vandaag zult u de naam Winterswijk in relatie tot het kouderecord weer voorbij horen komen op radio en tv.

Alles over deze koudste dag ooit in Nederland vindt u op de site www.kouderecordwinterswijk.nl Hierbij is o.a. het originele weerboekje van Jaap Langedijk te zien met de aantekeningen van 27 januari 1942. Ook vindt u hier het verhaal van klimaatexpert Peter Siegmund die vertelt dat het Winterswijkse record nog eeuwen stand houdt. Met dit laatste gegeven gaan de initiatiefnemers van het beeld en de site www.kouderecordwinterswijk.nl verder, waarover binnenkort meer info.

Categorieën: Nieuws