De site www.kouderecordwinterswijk.nl sprak met schaatser Bart Vreugdehil die op 13 december 2022 het werelduurrecord verbeterde. Op de ijsbaan van de Winterswijkse IJsvereniging kwam Bart tot een afstand van 36 kilometer, 717 meter en 82 centimeter. Na afloop mocht Bart een bronzen beeldje, voorstellende weerman Jaap Langedijk als wisseltrofee in ontvangst nemen.

Foto’s Frank Bosvelt

Wat wist je van Winterswijk?

“De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik van zowel het bestaan van Winterswijk als het kouderecord geen weet had voor dit schaatsseizoen. We hebben wel met de ploeg de start van onze voorbereiding op dit schaatsseizoen in Winterswijk gehad in mei, maar daar kon ik niet bij zijn wegens andere verplichtingen. Dat Winterswijk het kouderecord in handen heeft, leerde ik pas nadatik het uurrecord gevestigd had.”

Je was er al daags van te voren, hoe ben je ontvangen?

“Ik ben zeer hartelijk ontvangen! Ik ben de avond ervoor direct naar de ijsbaan gereden waar ik een aantal vrijwilligers van de Winterswijkse IJsvereniging hard aan het werk zag om de baan te. prepareren. Vervolgens ben ik door Josée en Willem Mees ontvangen in hun gastappartement, waar ik kon overnachten op 150 meter afstand van de ijsbaan. Het heeft me aan niets ontbroken!“

Goede ijsmeesters bij de Winterswijkse ijsvereniging?

“Absoluut! Hendrik van Prooije heeft uiteraard een grote rol gespeeld in de voorbereiding op de poging en heeft ons goed op de hoogte gehouden van de omstandigheden en de verwachtingen. En uiteraard lag de ijsbaan er op de ochtend van de recordpoging schitterend bij. Ik zal dat plaatje nog lang onthouden, een strakke zwarte ijsvloer met de opgaande zon erop!”

Heeft het beeldje van Jaap Langedijk een mooie plek in huis gekregen?

“Het beeldje krijgt zeker een mooi plekje bij mij in huis. Er komt een sokkeltje onder om mijn naam erin te graveren, zodat het als wisseltrofee kan worden gebruikt mocht er iemand ooit het record verbreken, even afwachten dus nog.”

Kom je weer terug in Winterswijk om te schaatsen, of voor een vakantiebezoekje?

“Wellicht zullen wij er met de ploeg deze zomer nog een keer zijn om op de baan te skeeleren, of in de buurt te mountainbiken. Momenteel heb ik nog geen concrete plannen.” 

Wat doe je in het dagelijks leven en wat is je woonplaats?

“Ik werk voltijds als consultant bij TWS Partners, een adviesbureau dat multinationals in verschillende. sectoren ondersteunt met strategische onderhandelingen. Ik ben geboren in Veldhoven, Noord-Brabant, maar woon sinds mijn studietijd in Amsterdam.” 

Sportieve ambities voor de komende jaren?

“Ik ben in 2018 gestopt met langebaanschaatsen, wat ik voornamelijk heb gedaan tijdens mijn schaatscarrière. Na een sabbatical van drie jaar ben ik het marathonschaatspeloton ingerold, waar ik de afgelopen seizoenen in de beloftendivisie heb meegereden. Na de resultaten van dit jaar hoop ik. door te stromen naar de topdivisie, zodat ik de komende jaren op het hoogste niveau kan koersen.”

Je werelduurrecord staat op 36,717 km Stel dat je een uur andersom, rechtsom dus, zou rijden. Waar. denk je dan op uit te komen?

“Ik heb daar even over gebrainstormd met mijn ploeggenoten, en ben tot de conclusie gekomen dat de afstand waarschijnlijk toch significant minder zal zijn. Ik ben geen slechte ‘rechtsom-schaatser’, maar het grootste probleem zal waarschijnlijk zijn dat de vermoeidheid veel sneller opbouwt doordat de beweging geen automatisme is. Ik zou daarom de afstand schatten op (zonder extra training) ergens tussen de 30 en 32 kilometer.”

Categorieën: Nieuws