Het KNMI heeft 34 automatische weerstations in het land, de dichtstbijzijnde vanuit Winterswijk is Hupsel bij Eibergen. Wel heeft Winterswijk diverse waarnemers die al hun gegevens registreren en doorgeven aan veel instanties. De bekendste van hen is zonder meer Ans Prinsen uit Meddo. 

Ze is bevlogen, punctueel en van de cijfertjes, de Meddose weervrouw Ans Prinsen die er al decennia lang voor zorgt dat alle weergegevens van Winterswijk-Meddo worden vastgelegd. Diverse landelijke weerinstituten en media maken gretig gebruik van wat Ans dagelijks aan weerfeitjes vastlegt. Haar huis ademt in alles ‘weer’ uit: barometers, weerstations en veel eigen documentatiemateriaal, keurig bijgehouden in talrijke aantekeningenboekjes. Maar ook hier heeft de tijd niet stilgestaan. Er is een automatisch weerstation en alles wordt digitaal vastgelegd. Maar ook het oude is bewaard gebleven, getuige een prachtig authentiek weerstation op het erf van de woning net buiten de bebouwde kom van Meddo. 

Ans bij het oude, nog steeds functionerende weerstation

Ans over het kouderecord van Winterswijk: “Het ligt niet voor de hand dat de min 27,4 oC verbroken gaat worden. Dit in tegenstelling tot andere weerrecords zoals neerslaghoeveelheden. Zo viel er hier in juni 2020 een recordhoeveelheid van maar liefst 112 millimeter water in een etmaal. Wat de kou betreft, in 1996 en 1997 kwam het tot min 20 graden hier.”

Het automatische weerstation

Wie nog meer wil weten over het weerstation van Ans, kan terecht op www.weerstation-meddo.nl. Hier vindt u alle plaatselijke weerfeitjes van bijna 35 jaar.

Categorieën: Nieuws